Starbreeze, den nya sekten?

Tags Posted on 2 september, 2016Categories Krönika, Starbreeze

13 thoughts on “Starbreeze, den nya sekten?”

 1. Du öppnar inte precis för trevlig diskussion när du kallar gruppen du vill diskutera med för sekt men jag förstår vad du menar.

  Jag upplever det rätt otrevligt att säga att något är ”hål i huvudet” när du inte verkar så påläst. Jag skulle säga att Acer i högsta grad är en hårdvaruutvecklare och om du lyssnar på vad Bo säger vid presentationerna så förklarar han ganska bra fördelen med att ha koll på utvecklingen av både hårdvara och mjukvara för att få ut den bästa upplevelsen.

  Jag tror att en stor del av frustrationen handlar om att många varit med i flera år och börjar få rätt bra koll på hur spelindustrin fungerar och speciellt hur Starbreeze fungerar. Då är det lätt att bli irriterad när någon som man upplever har mycket sämre koll kommer med uttalanden som det senaste där du mer eller mindre sågar en av de bättre satsningarna.

  Lycka till med investeringarna!

 2. Hugo: Jag tycker det är en Starbreeze-sekt precis som det finns en Fingerprint-sekt och det är ungt, manligt och lätt aggressivt.

  Jag tycker VR-satsningen är totalt fel och det har jag skrivit i ett antal inlägg. Hårdvara och dess utveckling är mycket speciellt och det brukar sällan bli lyckat när mjukvarubolag ger sig i kast med det. Microsoft har på många sätt tillverkat usla Xbox-maskiner där 360 hade RROD och vi har Valves handkontroll eller deras Steam OS som inte alls lyft.

  Det är klart Bo säger att det är en fördel att ha båda, men problemet är att man då inte gör spelet för den hårdvaran flest personer har, utan med sin egen hårdvara för ögonen. Det blir inte en bra kombination.

 3. Jag tror på detta spelbolag men bojkottar de sk casinobolagen då många fastnar i ekonomiskt spelberoende, basta!

 4. ”Det är klart Bo säger att det är en fördel att ha båda, men problemet är att man då inte gör spelet för den hårdvaran flest personer har, utan med sin egen hårdvara för ögonen. Det blir inte en bra kombination.”

  När man hör Robert D. Lister, Chief Business Development Officer på IMAX stå och säga att det här är framtiden för IMAX så känns det dumt att bara döma ut satsningen och säga att det är ”hål i huvudet”.

  Vad är det som du vet som inte IMAX, Acer och Starbreeze vet?

  Jag förstår att du i början inte gillade spåret att satsa pengar på hårdvaruutveckling men nu när det faktiskt verkar kunna vara framtiden för Starbreeze så känns det konstigt att fortfarande döma ut det som totalt fel inriktning.

 5. Hugo: Vad ska chefen för Imax säga? :) Klart han säger att de är längst fram inom bioteknik.

  Analytiker har trott att 3D-tv var framtiden, att Plasma var det, att rundade TV-apparater var det. Det är mycket branscher tror som faktiskt inte flyger och allt baseras på konstiga frågor och gissningar. Jag kommer fortsatt vara skeptisk tills jag är överbevisad, men tycker just nu att det står 1-0 till mig (http://fortune.com/2016/07/05/virtual-reality-htc-sales/ t.ex).

  Jag tror inte på teknik som inte delar med sig av upplevelsen och just att skärma av dig med ett par gigantiska glasögon tror jag inte går hem.

  Om det mot förmodan börjar gå bra kommer produkten prispressas kopiöst och därmed försvinner lönsamheten.

  När det gäller plattformar är inte västvärlden inte aktuell (Steam har spel och Netflix film, typ) och Asien kan jag inte så kan inte säga något om det.

 6. Intressant analys och viktigt med alternativa syner.

  Sektbeteendet, det är ju en speciell situation som krävs för att den skall bli till, kollar man på fingerprints aktie, en del kommer skuldsätta sig för livet och en del blir miljonärer på satsningen och det blir svingar av det i kursen. Positionsstorleken är oerhört viktigt här. Få ställen där greed och fear är så tydligt.

 7. Det som slår mig mest med STAR är deras förmåga att sälja såpass bra med enligt mig (och mina spelande bekanta) rätt mediokra spel. Det är ingen direkt liten konkurrens i de genrer deras storsäljare befinner sig i. Uppenbarligen har dem riktigt vass näsa för PR/sälj iaf. Dina åsikter om hårdvarubiten är givetvis korrekt, med otaliga exempel på misslyckade liknande satsningar, samtidigt kan jag inte sluta att gilla kaxigheten i försöket. Ligger ensålänge kvar med en gammal post.

 8. Ett visst sektbeteende kan nog urskönjas, håller med om det. Håller även med föregående kommentator att tugget om Vardias fantastiska potential hade ett visst drag av sekt-beteende över sig.

  Men att vissa småägare agerar sekteristiskt innebär ju inte i sig att bolagets satsningar är dåliga? Tycker mest det enda du gör är att konstatera att du inte gillar satsningarna, inte så givande inlägg och bjuder inte direkt in till dialog det heller :)

 9. Hej: Nej, visst är det skillnad på bolaget och dess ägare. De satsningar Star gör är jag emot att man är förläggare istället för utvecklare för att man har en stor kassa och VR-satsningen eftersom de flesta hårdvaruinnovationer som är av mjukvarubolag brukar floppa. Resten stödjer jag till viss del, även om jag tror jag måste se Geminose för att förstå det.

  Angående Vardia var det en tanke om uppköp och dess värde på försäkringsportföljen. Likt att man värderar Netflix efter antal användare och man såg att det var ett lågt pris. I efterhand visade det sig att den låga värderingen var till och med för hög. Hade mycket väl kunnat bli en sekt av det ifall att värderingen hade stuckit och bolags planer fallit väl ut.

  Slutligen var inlägget en förklaring på den kritik jag fick av mitt Tweet och ett försökt att lyfta problemet med det beteendet många har i ”sekt-bolag”.

 10. Att ha 100-tals bloggare avlönade för att blåsa upp aktievärdet slår för eller senare tillbaks.
  Att Starbreeze’s VR-hårdvara blir framgångsrik är en riktig högoddsare, ungefär i paritet med att Athletic Eskilstuna tar hem SM guldet i Allsvenskan som nykomlingar.

  Jag håller Stillfront’s VD Jörgen mycket högre än Starbreeze’s VD Bo, helt enkelt för att han vill leverera vinster och låta det påverka aktiekursen i första hand, även fast jag förstår att man måste marknadsföra en aktie till viss en mån så blir alla kort för eller senare synade…

 11. Vill ändå säga att det är imponerande att Bo & Co vågar gå all in i VR i o m att de totalt missat möjligheterna med Mobile gaming (vilket de villigt erkänner när man frågar dem). Jag läste om Paradox satsning inom Mobile gaming – den är dömd att misslyckas, men tror mer det är ett försök att få bolaget att framstå som proaktivt än att de facto lyckas bygga blockbusters för mobilen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *