Aktielänkar i fokus vecka 7-2016

Tags Posted on 21 februari, 2016Categories Aktielänkar i fokus

6 thoughts on “Aktielänkar i fokus vecka 7-2016”

 1. Får man önska att analyserna i Värdepappret följer samma schema som Sanjay i första länken? :)

 2. Hej!

  Tänkte kolla med er, om ni skulle investera i någon/några elproducenter idag, vad skulle valet landa på då? Jag tänker Fortum, Hafslund m.fl.

  // Rasmus

 3. Dante,
  Jag blev faktiskt riktigt inspirerad när jag läste inlägget och tänkte att det borde gå att koka ihop något liknande om jag hittar rätt typ av bolag för det. Vi får se om det blir verklighet, men det vore i alla fall roligt att prova på :-)

  Rasmus,
  Fortum tycker jag har för mycket elände för sig i Ryssland för att det ska vara verkligt intressant även om värderingen ser ganska aptitlig ut nu med deras stora kassa. Jag har inte kikat närmare på dem på ett tag. Vad man kan konstatera är att de har gjort bra affärer men de har i min mening vattnat ogräs och sålt blommor.

  Hafslund ser jag som väldigt intressant men lite för dyrt. Deras stora verksamhet är elnät, inte produktion, men dubblas elpriset dubblas i runda slängar Hafslunds vinst också vilket ger en fin hävstång.

  Generellt sett är det lågkostnadsproducenter jag skulle leta efter, dvs. mycket vattenkraft. Även vindkraft är dock intressant och jag äger själv Arise och Bonheur som har en del utveckling av projekt som är extremt lönsamt och har varit de senaste åren. Även Eolus finns där.

 4. Kenny!

  Tack för ditt svar. Jag har faktiskt kikat både på Arise och Eolus men Arise har ju redovisat förlust i ett antal år vilket skrämmer mig, jag vill ju äga bolag som delar ut pengar till mig och inte tvärt om :).

  Eolus affärsmodell vet jag inte om jag begriper till fullo vilket bekymrar mig, jag har svårt att säga hur deras verksamhet ser ut om 5 år. Det kanske inte är ett problem, men jag känner att jag inte känner mig helt trygg i att på egen hand ta beslutet att det är ett bra köp.

  Som du själv skriver är det lågkostnadsproducenter jag är ute efter, men det hela är en djungel för mig. Helst av allt vill jag ju bara investera med spridning i några bolag som jag vet kommer att sälja el om 20 år också. Vad jag vill undvika är kärnkraft och kolkraft i största möjliga mån och istället äga så mycket vatten och vind som möjligt. Små producenter känns riskabelt, jag är inte ute efter några gigantiska kursrusare utan snarare en stabilt kassaflöde i överskådlig framtid som delges mig via utdelningar. Jag vet ju att du kan branschen väldigt bra och litar på ditt omdöme :) Tror du att jag blir glad eller ledsen på 20 års sikt om jag idag köper energi med 33 % Hafslund, 33 % Fortum och 33 % Eolus?

  Tack för svar.

 5. Eolus och Arise har i princip samma affärsmodell efter att Arise bytte affärsmodell för ett drygt år sedan. De producerar från egna vindkraftverk som en bas samtidigt som huvuddelen av intjäningen i nuläget kommer från vindkraftsprojekt. Väldigt ryckig intjäning med andra ord. Historien finns med som en ryggsäck som belastar resultatet då den stora basen egen vindkraft inte går något vidare i nuvarande elprisläge. Samtidigt ger det stabila kassaflöden. Arise kommer troligen börja dela ut pengar framöver om man genomför några lyckade projekt under året och kan betala av sina skulder lite ytterligare.

  Om det är stabilitet du söker så skulle jag skippa både Arise och Eolus och ta in Hafslund och Fortum istället. Med Rysslandsaffärerna känns Fortum som ett osäkrare kort än Hafslund som står för stabilitet med elnät och långsiktigt mycket bra möjligheter genom sin vattenkraft. Du skulle också kunna kika på bolag som Elverket Vallentuna eller Skånska Energi som båda har huvudsakligen elnät och som delar ut ungefär 5 %.

 6. Hej Kenny och tack för ditt utförliga svar!

  Jag har sedan tidigare kikat på Skånska Energi, men jag har inte riktigt förstått om det var något bra eller dåligt företag att investera i. Jag är som sagt var ute efter tråkiga stabila kassaflöden som delas ut till ägarna :) Kommer ju att fungera lite som en hedge mot den egna elräkningen också…

  Jag ska försöka mig på en liten egen analys med fokus på Hafslund, Skånska samt Elverket Vallentuna. Tack för din input.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *