Vardias Tier 2-lån

Tags , Posted on 3 juli, 2015Categories Vardia Insurance Group

14 thoughts on “Vardias Tier 2-lån”

  1. Det är väl inte otänkbart att de får undantagstillstånd igen om de hamnar under kapitaltäckningskravet ett par månader innan Solvens 2 trär i kraft?

    Som jag förstår det har tier 2 kapital andrahandsprioritet på tillgångarna efter ägarna till den vanliga skulden, men innan aktieägarna. Är det något mer som särskiljer detta lån?
    Med tanke på ovanstående så ser räntan på 8% låg ut!

  2. Finansnovis,
    Visst, skulle det bli så att man ramlar under med några miljoner efter 31/12-15 för att man ramlar över med 40 miljoner marginal 1/1-16 så kan nog Finantilsynet knyta näven i fickan och låta det gå. Syftet är ju att inga försäkringstagare ska drabbas på grund av att det saknas pengar och nu är det ju (återigen) beräkningstekniska och regeltekniska saker som skulle kunna komma att bli avgörande.

    Jag hade trott på betydligt högre räntor :-) Det ska väl inte vara något annat som särskiljer. Förlagslån är väl den korrekta benämningen, https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rlagsbevis, och orsaken till att det får räknas in i solvenskapitalet borde vara just att det har så låg prioritet.

  3. Har du exkluderat emissionskostnaderna i din uträkning med max 30 mkr i resultat för q2?

  4. Bullfight,
    Japp, jag räknar med att Vardia har 35 MNOK i emissionskostnader så att de får in 340 MNOK netto från 375 MNOK brutto.

  5. Tack för ännu en bra sammanfattning. Som du säger borde de 80M räcka om inget oväntat inträffar. Med tanke på att man minskat personalen med ca 100 Pers kommer vi se en minskad förlust framöver. Q2 borde vara ett bra kvartal med avseende på skadeprocent så tror nog vi skall landa in en bra bit under 30M i förlust för kvartalet om man inte tappat för mycket kunder pga turbulensen.

  6. Då har man även anställt en ny vd. Bitarna börjar falla på plats. Skall bli intressant att följa fortsättningen.

  7. hasse,
    Ja, osäkerheten minskar för varje bit som faller på plats. Nu ska bara Q2 se hyfsad ut; det är det viktigaste!

  8. Det borde finnas åtminstone några möjligheter till om man hamnar på marginalen i höst:

    – ytterligare ett T2-lån, men litet då det bara ska överbrygga några månader med mindre summa.

    – private placement till t.ex öresund. Om det bara handlar om lite mer kapital där verksamheten i övrigt går enligt plan är kanske detta rent av mer attraktivt än en nyemission för öresund då ytterligare en nyemission troligen skulle sänka kursen rejält i rabaldret.

  9. Juni försäljningen på 89M var inte så illa. Ökning i både Norge och Danmark. Bara Sverige som minskade, men inte så konstigt med tanke på personalminskningen. Vad tror ni GWP landar på i Q2?

  10. hasse,
    Nej inte illa alls. Jag är förvånad över att neddragningarna i Norge och Danmark inte har varit större. Troligen planar man väl ut på den här nivån nu försäljningsmässigt.

    Min bästa gissning för GWP i Q2 är 379 MNOK ;-) De senaste åren har Q2:s GWP varit nästan identisk med Q1:s GWP.

  11. Om man tittar på respektive land separat, borde inte Sverige i stortsett vara lönsamt redan nu efter alla neddragningar? Förlusten i Q1 var ju 9.2M men borde vara beydligt mindre i Q2, vilket borde vara en fin signal till aktiemarknaden. Det som främst orsakar förlusten borde ju vara Danmark där vi fortfarande har en lång väg att gå, med dagens tillväxt…

  12. Så är det. Sverige har varit riktigt nära lönsamhet tidigare och nu kommer man nog att få se det snart. Brukar man redovisa utvecklingen per land i kvartalsrapporterna? Om så är fallet kan det såklart bli en bra signal att man äntligen har nått break even i ett land. Danmark är dock många år från break even. Det är synd och skam att man hann dra igång i Danmark. Hade man inte gjort det hade krisen blivit mycket mildare och lättare att hantera än vad den är nu.

  13. Tycker det är intressant att de ’bara’ betalar 6.7% mer än riskfri ränta i på tier 2 lånet. Det är på 10 års löptid, det är ca 5% mer än Gjensidige.

    Det skulle beryda att långivarna räknat ut risken för konkurs till mindre än 5%. De borde ha fått tillgång till mer information än marknaden.

  14. a,
    Ja, visst. Långivarna borde ha stenkoll på läget och att det inte är någon konkursränta gör att det borde vara en positiv signal även till aktiemarknaden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *