Köpläge i Cameco

Börskursen i det kanadensiska uran- och kärnkraftsbolaget Cameco har sjunkit till under 20 CAD i skrivande stund, vilket innebär att det är köpläge i bolaget! Söker man ett stort bolag som är exponerat mot uran och kärnkraft och tjänar bra med pengar så är det dags att lyfta blicken.

Tidigare har en Graham-analys av Cameco, som är ett av världens största uranbolag, publicerats här på Aktiefokus. Jag upprepar den korta beskrivningen av bolaget, som står på tre ben:

 • Uranbrytning i Kanada, USA och Kazakstan. Segmentet stod 2011 för ca 69 % av omsättningen och 80 % av vinsten. Bolaget står för dryga 15 % av världens uran till kärnbränsle och utöver detta har bolaget stora tillväxtambitioner. Till 2018 är målet att bolaget ska dubbla sin uranproduktion.
 • Fuel services behandlar uranet så att det kan användas för kärnbränsletillverkning. Bolaget tillverkar även bränsle till kanadensiska CANDU-reaktorer. 2011 stod segmentet för ca 13 % av omsättningen och ca 7 % av vinsten.
 • Elproduktion via ägande i den kanadensiska kärnkraftsoperatören Bruce Power. 2010 stod segmentet för 18 % av omsättningen och 14 % av vinsten.

Graham-analys

Nedan följer en uppdaterad analys enligt Grahams defensiva investeringsfilosofi. En sammanställning av Graham-analyser utförda här på Aktiefokus finns på denna länk. Uppdateringen jämfört med den förra analysen är att 3-årsmedelvinsten är lägre (ca 1,4 CAD/aktie) eftersom endast kvarvarande verksamheter har tagits med i beräkningen.

Data har hämtats från årsbokslutet 2011. Börskursen på Torontobörsen är vid analystillfället 19,81 CAD.

Klicka på tabellen för att förstora den om den är förvrängdGrahams kriterier uppfylls enligt följande:

Graham-analys av Cameco 2012-04-12
Graham-analys av Cameco 2012-04-12

Cameco uppfyller vid dagens värdering alla sju kriterier! Enligt Graham så är det köpläge vid börskurser under 20 CAD.

En invändning man kan ha är att vinsten har minskat för Cameco de senaste åren. 2009 var vinsten 1,8 CAD/aktie, 2010 sjönk den till 1,3 CAD/aktie och 2011 blev den 1,1 CAD/aktie. Om resultatet per aktie 2012 blir 1,2 CAD/aktie så blir 3-årsmedelvinsten detsamma vilket ger att aktien enligt Graham är köpvärd vid börskurser under 18 CAD. Har man is i magen så kan man säkert plocka upp aktien för 18 CAD inom kort nu när det åter skakar på börsen.

8 reaktioner till “Köpläge i Cameco”

 1. defensiven;
  Sådana ordlekar blir aldrig trista ;-)

  Graham bortser som bekant från kassaflöde och nöjer sig med att bolaget har visat vinst och utdelning under lång tid samt att balansräkningen är stark och rimligt värderad.

  Jag har inte grävt djupare i Cameco men en gissning är att det fria kassaflödet blir obefintligt eftersom man investerar kraftigt mot att dubbla uranproduktionen till 2018. Jag har inte i huvudet hur mycket man delar ut heller men med tanke på den starka balansräkningen så blir jag förvånad om inte det fria kassaflödet ändå täcker utdelningen?

  Jag lägger nog till Cameco på ”att analysera”-listan. :-)

 2. så är det nog! Jag kikade bara på fem år (lite kort för FCF) men då fick jag fram P/FCF på 54. Motsvarar 105% av utdelningen:(

 3. Blev fundersam efter att ha tittat på en dokumentär. Vad händer om man börjar gå från uran till torium som kärnbränsle? Faller hela Camecons verksamhet då?

 4. Spartacus;
  Uranbrytningsdelen av Cameco skulle ta stryk då, men det ser jag som ett otänkbart fall av flera skäl:

  1) De kärnkraftverk som redan är i drift har uran som bränsle.

  2) De kärnkraftverk som byggs nu och inom överskådlig framtid planeras för 60 års drift och har uran som bränsle. Lättvattentekniken med uranbränsle är totalt dominerande och det är i princip i Kanada som man sticker ut med tungvattenteknik i form av CANDU-reaktorer.

  3) Kärnkraftsbranschen är fruktansvärt konservativ vilket innebär att torium främst hör hemma i dokumentärer och i forskarvärlden. Varken kärnkraft eller torium är någon ny teknik och i grova drag fungerar dagens kärnkraft på samma sätt på på 1960-talet (även om det har hänt en del med säkerhetstänket sedan 60-talet…). Möjligen skulle man kunna blanda i en liten andel torium i uranbränsle ungefär som man blandar i etanol i bensinen för att få E85 men det utgör i sådana fall inget större hot.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *